Duurzaam


Lange tijd was duurzaamheid een containerbegrip, een wat onduidelijke term waar zo’n beetje alles dat met milieu en samenleving te maken heeft onder geschaard werd. Er ontstaat echter een steeds duidelijker beeld van wat duurzaamheid nu eigenlijk is door er een praktische invulling aan te geven. Vanaf 2020 mogen we alleen nog maar energieneutrale woningen bouwen. Energieneutraal. Dat wil zeggen dat er in en om de woning net zo veel hernieuwbare energie wordt opgewekt als er wordt verbruikt. Bijvoorbeeld voor het opwekken van energie maken we gebruik van zonne-energie en windenergie. In het gebruik van energie moeten we echter ook omlaag om met deze opwekkingsbronnen voldoende energie op te kunnen wekken. Bijvoorbeeld energiezuinige verlichting als LED-verlichting en de buitenschil zeer goed isoleren.

Liever willen wij niet wachten tot 2020 maar nu al bezig zijn met energieneutrale ontwikkelingen. Het is natuurlijk ook erg fijn als er geen energierekening meer binnenkomt. Daarnaast is het ook goed om met duurzame materialen te werken waardoor het gebouw zelf ook duurzaam is, lang mee gaat en weinig onderhoud behoeft. In alle facetten kunnen wij je helpen de juiste keuzes te maken waardoor je bewust kiest voor het milieu. Voor het project ‘scholen aan de Amstelstraat in Alkmaar’ is de ambitie ‘Frisse School’ (Klasse A) geformuleerd en staat duurzaamheid hoog in het vaandel. Het gebouw is uitgewerkt volgens het passief bouwen principe, waarbij de gevels zeer goed ge├»soleerd zijn. Er behoeft weinig warmte ingebracht te worden vanwege de thermosfleswerking. Het gebouw wordt gekoeld middels het vloerverwarmingssysteem.

Een passiefhuis maakt slim gebruik van de warmte van de zon. In de zomer voorkom je dat de zon naar binnen schijnt en in de winter, als de zon lager aan de hemel staat, schijnt de zon juist wel naar binnen. Er wordt glas toegepast met een onzichtbaar en flinterdunne zilverfolie die er voor zorgt dat de warmte wel naar binnen kan maar niet naar buiten kan wegvloeien. De oost- en westkant van het huis zijn vrij gesloten om te zorgen dat het huis niet oververhit kan raken. En aan de noordkant dien je er voor te zorgen dat het huis geen warmte verliest. Ook de indeling wordt aangepast aan de ligging. De woon- en slaapkamers liggen aan de zuidkant en de ruimtes die geen warmte nodig hebben aan de noordkant, zoals de entree en de garage.

© 2013 Ruimtelijk Idee Architecten & Woonadviseurs